Friday, December 25, 2009

Yippy....


Assalamualaikum wbt....ari nie aku happy sgt2 cos mak, ayah dan tok aku dh selamat sampai kat umah..pagi td aku yang pi jemput depa...kuar dari umah kul 3.30 pagi...mmg mengantuk giler la kn..tp xpa..mak dh nak balik nie...hehehe....lpas mak dan ayah nk ambek beg n nek keta...kami pon pulang ke umah...smpi ja umh...rmai jgk org yg smbut mak ayah balik nie...hahaha...tq kpd jiran2 ku sekalian...lps jer org Solat Jumaat, kami wt kenduri kesyukuran, aku n adk yana la yg paling bz...dh laa xtidor mlm sblm tu...thanks to all yg tolong k...aku hargai sgt2....ok laa...dh penat la..bye...

p/s : esk aku nk bertolak ke KL, lusa akan ke Batu Pahat....aduhh...letih...

Tuesday, December 22, 2009

Heran2....Pelik pon ada jugak...


nak kata dah kahwin,
rasanya belum lagi,
bila tanya bila nak kawin?
entahlah..... x tau lagi....


perangai mengalahkan org dah kawin
berkepit sana-sini,
padahal bukan muhrim,
ikut trend masa kini..


heran....pegang tangan tak takut dosa ke,
berpeluk-pelukkan x tau malu ker,
tak kasihan mak bapak ker,
hantar suruh belajar kau buat leka...


nak kata tak belajar agama,
kecik-kecik mak bapak hantar,
sekarang nak salah siapa kalau buat dosa,
sendiri bangang coz x ikut apa yg diajar...


belajar tinggi sampai gayat,
tp tak amal sepanjang hayat,
islam tu kan penyelamat,
bila nak amal....


tunggu sampai jadi mayat ?
sana sini buat wayang,
orang tengok naik bengang,
itu belum lagi rumput kat padang,
kalau idup sure kena terajang...


dulu masa single okey jer,
sekarang dah couple banyak lak dosa,
bila org tegur buat derk jer,
apa kulit dah tebal nak masuk neraka?...


masa buat x tau malu,
ikut sangat telunjuk nafsu,
buat maksiat x segan silu,
sekarang lagu mana... susu dah jadi keju..


suruh sembahyang...nanti..nanti..
boyfriend tepon terus pergi,
nak bersyukur atas nikmat Allah x reti,
boyfriend yg bg sekuntum bunga tulah dipuji...


yang si mamat nie pun sama,
suruh gie masjid nak bawak girlfriend sama,
mana taknya dah berjanji hidup bersama,
sampai solat jumaat pun nak dikerjakan
bersama..


kesudahanya hari jumaat,
org solat jumaat,
dia bershopping bukan main ligat,
layan awek sampai penat...


kalau diri dah gatal sangat,
kahwin jer cepat lagi selamat,
ni couple takde matlamat,
sajer suka-suka penuhi syarat..


org couple dier ikut sama,
tak sedar diri tu papa kedana,
papa ilmu papa agama,
macam mana ' bercinta cara islam' itu
nak dijana....


bkn mengata bkn mengumpat,
siapa suruh buat wayang x bertempat,
kalau x suka diri diumpat,
jgn buat benda yg x tepat...


bonceng sana bonceng sini,
bontot tertonggek x malu pulak,
siap bangga x terperi,
dapat peluk pinggang balak..


balak kat depan mata melilau,
awek kat belakang bknya nampak,
siap mengurat muslimah yg pegi surau,
silap hari bln sure kena sepak..


awek pulak bangang,
perangai macam lalang,
percayakan balak bergalang-galang,
yelah....balak cover, belum pecah
tembelang...


pegang sana pegang sini,
x takut ker susutnilai,
kahwin belum tentu lagi,
kalau x jadi x ker hilang permata bernilai...


tulah... tuhan bg akal x pakai,
tuhan bg hati x tahu menilai,
diri sendiri yg lalai,
baik buruk pun x reti nak nilai..


kalau org cakap marah,
bila org nasihat melenting,
"taulah...taulah xpayah susah}
tau lak senyap bila dah bunting....


la ni baru nak ingat tuhan,
itupun nasib baik ingat,
menangis dah x leh nak tahan}
baru sekarang menyesal bangat....


nasib baik tuhan tu maha penyayang,
itupun nasib baik umur masih panjang,
ada peluang nak mengucap panjang,
mintak ampun, panjat doa memanjang...


perkara lepas jgn dikenang,
pintu taubat terbuka luas,
hidup bkn utk bersenang-senang,
meraih & mencari redha Allah yg maha
luas...


Sunday, December 20, 2009

Cinta Ibarat Menunggu Bas...


Assalamualaikum wbt....entry kali nie aku just ambek dari kawan ko-Q aku...thanks Ikhwan sbb bg sy artikel yg menarik nie..so aku nk share la benda baik nie dgn korang semua....

This is funny but may be true.......


Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas....

Bila bas tu datang, anda nengok bas tu dan anda kata pada diri anda,"Eee... penuhnya...tak de tempat duduk." Jadik, anda katakan pada diri anda, "Saya akan tunggu bas yg lain."


Anda pun biarkan bas tu berlalu dan anda tunggu pulak bas yang lain. Kemudian, datang pulak bas yang kedua. Anda nengok bas tu dan anda akan cakap, "Eee... bas ni buruk sangat...mesti tak selesa dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan."


Jadi, anda pun biarkan bas buruk tu berlalu dan anda bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya. Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yang datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yang tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm.... takde air-cond...cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yang lain."


Dan sekali lagi anda biarkan bas tu berlalu dan anda bercadang untuk menanti bas yang seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru anda perasan yang anda pula dah terlambat rupanya. Anda mula panik dan terus naik bas yang datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Kemudian barulah anda sedar bahawa...anda dah naik bas yang salah.


Jadi, selama ni anda dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yang anda nak. Walaupun yang datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah anda dapat pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk anda?


Jadi, (terutamanya golongan lelaki) perempuan pun samalah mengingini apa yang anda idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?


Sekiranya anda dapati "bas" itu tak sesuai dengan anda, apa yang perlu anda lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu. Tapi... saya pasti anda semua tentu ada pengalaman yang macam ni.


Anda nampak sebuah bas datang (tentulah bas yang anda nanti-nantikan), anda tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak anda dan terus berlalu tinggalkan anda!


Hahahaha.... Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, anda akan terjatuh dan menyakiti diri anda sendiri.


Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada anda nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri anda. Dan bila anda berjalan, anda sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta! TAPI INGAT SATU JER...KALU ADE JODOH TAK KE MANE....HAHAHA


.:: xde gune kalo kapel bagai nk mati tp xde jodoh..wat abes masa n duit ja.. n xda istilah kapel dlm Islam...wat tambah dosa korang ja::.



Saturday, December 19, 2009

Happy Birthday to My Lovely Sister....


Salam...semalam besday adik lelaki aku...but now is my sis punya besday plak...dorg nie selang sthn ckup...hehehe..:-) Bila aku tny mak kenapa ley jadi mcm nie...mak aku jwb"xcident"...ish3...hahaha....

To Nurliyana Binti Ab Rahim...
Semoga panjang umur...
Dimurahkan rezeki...
Semoga berjaya dalam hidup samada di dunia mahupun di akhirat kelak...
Jangan nakal2...hehehe...
Lastly...semoga happy selalu.....

Thursday, December 17, 2009

Wang Bukan Segalanya....

Salam...tadi time dok belek2 laptop aku nie...aku terjumpa 1 artikel nie..dulu time study aku print out artikel nie, then aku tempek kat sebelah katil aku...bukan apa sebagai peringatan kan....hehehe...so skrg aku nak share dengan semua la kn...


Dengan wang anda hanya boleh membeli tilam yang tebal,Belum tentu kenyenyakan tidur

Dengan wang anda hanya boleh membeli buku,Belum tentu kebijaksanaan

Dengan wang anda hanya boleh membeli makanan,Belum tentu kepuasan selera

Dengan wang anda hanya boleh membeli ubat,Belum tentu kesihatan

Dengan wang anda hanya boleh membeli rumah,Belum tentu kekeluargaan

Dengan wang anda hanya boleh membeli tubuh badan,Belum tentu cinta

Dengan wang anda hanya boleh membeli perhiasaan,Belum tentu kecantikan

Dengan wang anda hanya boleh membeli pangkat,Belum tentu kehormatan

Dengan wang anda hanya boleh membeli hiburan,Belum tentu kegembiraan

Dengan wang anda hanya boleh membeli harta,Belum tentu kebahagiaan

Dengan wang anda hanya boleh membeli populariti,Belum tentu kaliber

Dengan wang anda hanya boleh membeli kekuasaan,Belum tentu kebenaran

Dengan wang anda hanya boleh membeli agama,Belum tentu keimanan


Happy Birthday to My Little Brother....


On this special day...
As u celebrate your birthday...
Here's wishing for a whole lot of sweet surprises to come your way today and always...
Happy Birthday dear....
Muhamad Farid Bin Ab Rahim....
Semoga panjang umur...
Dimurahkan rezeki...
Berjaya dalam hidup di dunia dan di akhirat...

Wednesday, December 16, 2009

Another Song...hehehe:-)

Lirik Lagu Ressa Herlambang - Menyesal

Semula Ku Tak Yakin
Kau Lakukan Ini Padaku
Meski Dihati Merasa
Kau Berubah Saat Kau Mengenal Dia

Reff:*


Bila Cinta Tak Lagi Untukku
Bila Hati Tak Lagi Padaku
Mengapa Harus Dia Yang Merebut Dirimu

**


Bila Aku Tak Baik Untukmu
Dan Bila Dia Bahagia Dirimu
Aku Kan Pergi Meski Hati Tak Akan Rela

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Back To Reff:* Dan **

Back To Reff:* Dan **

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu


p/s : lagu nie mengigatkan aku pada someone laa..huhu:-(

p/s/s : adakah aku menyesal????ntah la o0i.....

Saturday, December 12, 2009

Just nk wish happy belated birthday to eila....

Assalamualaikum wbt...kepada pembaca blog aku nie...aku harap korg semua sihat sejahtera la yer...untuk kawan2 yg dh nk habis cuti nie....selamat pulang ke kampus masing2 ok...have a save journey...
untuk kawan baik aku, azila aka eila....aku minta maaf banyak2 kat hang kos lupa nk wish birthday kat hang...

kat sini, depan seluruh org di dunia nie(bajet mcm ramai ja yg baca blog aku nie..hahaha)aku ucapkan selamat panjang umur....dimurahkan rezeki...semoga hang berjaya dalam segala bidang yang hang tempuhi...aku rindu sangat kat hang...

nant aku pi johor, klu free, boleh la kta jumpa k...hehehe....orang nak taw x, skrg nie aku rasa kusut sgt2...byk benda aku pikir...banyak keja kena buat..tapi aku x buat...ashik dok layan cerita dlm external ja...erm xtaw la apa nk jd dengan aku nie....hari nk berangkat ke johor semakin hampir...mula la kn perangai dulu...malas nk kemas barang2....bila kaki nk melangkah keluaq ja dari rumah....macam2 la aku mula dok wat perangai....dok marah2 la....erm...

by the way, aku nak mintak maaf la pada sapa yang aku marah tue..aku xda niat nak buat mcm tue pon...emosi xstabil la skrg nie...hahaha(alasan je tue)....lastly aku nk share lirik lagu nie...best taw...walaupon nie lagu lama kumpulan new boyz, tapi aku layaannn....

Rajuk Di Hati

Artist: Newboyz

Melihatkan kejahilan mu
Menangislah pula hatiku
Tak terucap aku
Menegur mu

Aku bukannya orang lain
Tapi paling dekat dengan mu
Bila ku bersuara pasti lain
Jadinya

Bila ku pendamkan
Sedih ku ini
Semakin dalam rajuk di hati

Pernah ku menegur
Kesilapanmu
Kesudahannya tiada berkesan
Ku hanya memandang

Dunia yang engkau kejarkan
Itu yang akan ditinggalkan
Bila di hujung jalan
Timbullah kekesalan

Walau kau menangis
Walau kau merintih
Tapi segalanya sudah
Terlewat