Friday, December 25, 2009

Yippy....


Assalamualaikum wbt....ari nie aku happy sgt2 cos mak, ayah dan tok aku dh selamat sampai kat umah..pagi td aku yang pi jemput depa...kuar dari umah kul 3.30 pagi...mmg mengantuk giler la kn..tp xpa..mak dh nak balik nie...hehehe....lpas mak dan ayah nk ambek beg n nek keta...kami pon pulang ke umah...smpi ja umh...rmai jgk org yg smbut mak ayah balik nie...hahaha...tq kpd jiran2 ku sekalian...lps jer org Solat Jumaat, kami wt kenduri kesyukuran, aku n adk yana la yg paling bz...dh laa xtidor mlm sblm tu...thanks to all yg tolong k...aku hargai sgt2....ok laa...dh penat la..bye...

p/s : esk aku nk bertolak ke KL, lusa akan ke Batu Pahat....aduhh...letih...

Tuesday, December 22, 2009

Heran2....Pelik pon ada jugak...


nak kata dah kahwin,
rasanya belum lagi,
bila tanya bila nak kawin?
entahlah..... x tau lagi....


perangai mengalahkan org dah kawin
berkepit sana-sini,
padahal bukan muhrim,
ikut trend masa kini..


heran....pegang tangan tak takut dosa ke,
berpeluk-pelukkan x tau malu ker,
tak kasihan mak bapak ker,
hantar suruh belajar kau buat leka...


nak kata tak belajar agama,
kecik-kecik mak bapak hantar,
sekarang nak salah siapa kalau buat dosa,
sendiri bangang coz x ikut apa yg diajar...


belajar tinggi sampai gayat,
tp tak amal sepanjang hayat,
islam tu kan penyelamat,
bila nak amal....


tunggu sampai jadi mayat ?
sana sini buat wayang,
orang tengok naik bengang,
itu belum lagi rumput kat padang,
kalau idup sure kena terajang...


dulu masa single okey jer,
sekarang dah couple banyak lak dosa,
bila org tegur buat derk jer,
apa kulit dah tebal nak masuk neraka?...


masa buat x tau malu,
ikut sangat telunjuk nafsu,
buat maksiat x segan silu,
sekarang lagu mana... susu dah jadi keju..


suruh sembahyang...nanti..nanti..
boyfriend tepon terus pergi,
nak bersyukur atas nikmat Allah x reti,
boyfriend yg bg sekuntum bunga tulah dipuji...


yang si mamat nie pun sama,
suruh gie masjid nak bawak girlfriend sama,
mana taknya dah berjanji hidup bersama,
sampai solat jumaat pun nak dikerjakan
bersama..


kesudahanya hari jumaat,
org solat jumaat,
dia bershopping bukan main ligat,
layan awek sampai penat...


kalau diri dah gatal sangat,
kahwin jer cepat lagi selamat,
ni couple takde matlamat,
sajer suka-suka penuhi syarat..


org couple dier ikut sama,
tak sedar diri tu papa kedana,
papa ilmu papa agama,
macam mana ' bercinta cara islam' itu
nak dijana....


bkn mengata bkn mengumpat,
siapa suruh buat wayang x bertempat,
kalau x suka diri diumpat,
jgn buat benda yg x tepat...


bonceng sana bonceng sini,
bontot tertonggek x malu pulak,
siap bangga x terperi,
dapat peluk pinggang balak..


balak kat depan mata melilau,
awek kat belakang bknya nampak,
siap mengurat muslimah yg pegi surau,
silap hari bln sure kena sepak..


awek pulak bangang,
perangai macam lalang,
percayakan balak bergalang-galang,
yelah....balak cover, belum pecah
tembelang...


pegang sana pegang sini,
x takut ker susutnilai,
kahwin belum tentu lagi,
kalau x jadi x ker hilang permata bernilai...


tulah... tuhan bg akal x pakai,
tuhan bg hati x tahu menilai,
diri sendiri yg lalai,
baik buruk pun x reti nak nilai..


kalau org cakap marah,
bila org nasihat melenting,
"taulah...taulah xpayah susah}
tau lak senyap bila dah bunting....


la ni baru nak ingat tuhan,
itupun nasib baik ingat,
menangis dah x leh nak tahan}
baru sekarang menyesal bangat....


nasib baik tuhan tu maha penyayang,
itupun nasib baik umur masih panjang,
ada peluang nak mengucap panjang,
mintak ampun, panjat doa memanjang...


perkara lepas jgn dikenang,
pintu taubat terbuka luas,
hidup bkn utk bersenang-senang,
meraih & mencari redha Allah yg maha
luas...


Sunday, December 20, 2009

Cinta Ibarat Menunggu Bas...


Assalamualaikum wbt....entry kali nie aku just ambek dari kawan ko-Q aku...thanks Ikhwan sbb bg sy artikel yg menarik nie..so aku nk share la benda baik nie dgn korang semua....

This is funny but may be true.......


Tahu tak, cinta sebenarnya sama seperti seseorang yg menunggu bas....

Bila bas tu datang, anda nengok bas tu dan anda kata pada diri anda,"Eee... penuhnya...tak de tempat duduk." Jadik, anda katakan pada diri anda, "Saya akan tunggu bas yg lain."


Anda pun biarkan bas tu berlalu dan anda tunggu pulak bas yang lain. Kemudian, datang pulak bas yang kedua. Anda nengok bas tu dan anda akan cakap, "Eee... bas ni buruk sangat...mesti tak selesa dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan."


Jadi, anda pun biarkan bas buruk tu berlalu dan anda bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya. Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas. Bas yang datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yang tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm.... takde air-cond...cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yang lain."


Dan sekali lagi anda biarkan bas tu berlalu dan anda bercadang untuk menanti bas yang seterusnya. Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru anda perasan yang anda pula dah terlambat rupanya. Anda mula panik dan terus naik bas yang datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna. Kemudian barulah anda sedar bahawa...anda dah naik bas yang salah.


Jadi, selama ni anda dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yang anda nak. Walaupun yang datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah anda dapat pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk anda?


Jadi, (terutamanya golongan lelaki) perempuan pun samalah mengingini apa yang anda idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?


Sekiranya anda dapati "bas" itu tak sesuai dengan anda, apa yang perlu anda lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu. Tapi... saya pasti anda semua tentu ada pengalaman yang macam ni.


Anda nampak sebuah bas datang (tentulah bas yang anda nanti-nantikan), anda tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak anda dan terus berlalu tinggalkan anda!


Hahahaha.... Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, anda akan terjatuh dan menyakiti diri anda sendiri.


Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada anda nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri anda. Dan bila anda berjalan, anda sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta! TAPI INGAT SATU JER...KALU ADE JODOH TAK KE MANE....HAHAHA


.:: xde gune kalo kapel bagai nk mati tp xde jodoh..wat abes masa n duit ja.. n xda istilah kapel dlm Islam...wat tambah dosa korang ja::.



Saturday, December 19, 2009

Happy Birthday to My Lovely Sister....


Salam...semalam besday adik lelaki aku...but now is my sis punya besday plak...dorg nie selang sthn ckup...hehehe..:-) Bila aku tny mak kenapa ley jadi mcm nie...mak aku jwb"xcident"...ish3...hahaha....

To Nurliyana Binti Ab Rahim...
Semoga panjang umur...
Dimurahkan rezeki...
Semoga berjaya dalam hidup samada di dunia mahupun di akhirat kelak...
Jangan nakal2...hehehe...
Lastly...semoga happy selalu.....

Thursday, December 17, 2009

Wang Bukan Segalanya....

Salam...tadi time dok belek2 laptop aku nie...aku terjumpa 1 artikel nie..dulu time study aku print out artikel nie, then aku tempek kat sebelah katil aku...bukan apa sebagai peringatan kan....hehehe...so skrg aku nak share dengan semua la kn...


Dengan wang anda hanya boleh membeli tilam yang tebal,Belum tentu kenyenyakan tidur

Dengan wang anda hanya boleh membeli buku,Belum tentu kebijaksanaan

Dengan wang anda hanya boleh membeli makanan,Belum tentu kepuasan selera

Dengan wang anda hanya boleh membeli ubat,Belum tentu kesihatan

Dengan wang anda hanya boleh membeli rumah,Belum tentu kekeluargaan

Dengan wang anda hanya boleh membeli tubuh badan,Belum tentu cinta

Dengan wang anda hanya boleh membeli perhiasaan,Belum tentu kecantikan

Dengan wang anda hanya boleh membeli pangkat,Belum tentu kehormatan

Dengan wang anda hanya boleh membeli hiburan,Belum tentu kegembiraan

Dengan wang anda hanya boleh membeli harta,Belum tentu kebahagiaan

Dengan wang anda hanya boleh membeli populariti,Belum tentu kaliber

Dengan wang anda hanya boleh membeli kekuasaan,Belum tentu kebenaran

Dengan wang anda hanya boleh membeli agama,Belum tentu keimanan


Happy Birthday to My Little Brother....


On this special day...
As u celebrate your birthday...
Here's wishing for a whole lot of sweet surprises to come your way today and always...
Happy Birthday dear....
Muhamad Farid Bin Ab Rahim....
Semoga panjang umur...
Dimurahkan rezeki...
Berjaya dalam hidup di dunia dan di akhirat...

Wednesday, December 16, 2009

Another Song...hehehe:-)

Lirik Lagu Ressa Herlambang - Menyesal

Semula Ku Tak Yakin
Kau Lakukan Ini Padaku
Meski Dihati Merasa
Kau Berubah Saat Kau Mengenal Dia

Reff:*


Bila Cinta Tak Lagi Untukku
Bila Hati Tak Lagi Padaku
Mengapa Harus Dia Yang Merebut Dirimu

**


Bila Aku Tak Baik Untukmu
Dan Bila Dia Bahagia Dirimu
Aku Kan Pergi Meski Hati Tak Akan Rela

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu

Back To Reff:* Dan **

Back To Reff:* Dan **

Terkadang Ku Menyesal
Mengapa Ku Kenalkan Dia Padamu


p/s : lagu nie mengigatkan aku pada someone laa..huhu:-(

p/s/s : adakah aku menyesal????ntah la o0i.....

Saturday, December 12, 2009

Just nk wish happy belated birthday to eila....

Assalamualaikum wbt...kepada pembaca blog aku nie...aku harap korg semua sihat sejahtera la yer...untuk kawan2 yg dh nk habis cuti nie....selamat pulang ke kampus masing2 ok...have a save journey...
untuk kawan baik aku, azila aka eila....aku minta maaf banyak2 kat hang kos lupa nk wish birthday kat hang...

kat sini, depan seluruh org di dunia nie(bajet mcm ramai ja yg baca blog aku nie..hahaha)aku ucapkan selamat panjang umur....dimurahkan rezeki...semoga hang berjaya dalam segala bidang yang hang tempuhi...aku rindu sangat kat hang...

nant aku pi johor, klu free, boleh la kta jumpa k...hehehe....orang nak taw x, skrg nie aku rasa kusut sgt2...byk benda aku pikir...banyak keja kena buat..tapi aku x buat...ashik dok layan cerita dlm external ja...erm xtaw la apa nk jd dengan aku nie....hari nk berangkat ke johor semakin hampir...mula la kn perangai dulu...malas nk kemas barang2....bila kaki nk melangkah keluaq ja dari rumah....macam2 la aku mula dok wat perangai....dok marah2 la....erm...

by the way, aku nak mintak maaf la pada sapa yang aku marah tue..aku xda niat nak buat mcm tue pon...emosi xstabil la skrg nie...hahaha(alasan je tue)....lastly aku nk share lirik lagu nie...best taw...walaupon nie lagu lama kumpulan new boyz, tapi aku layaannn....

Rajuk Di Hati

Artist: Newboyz

Melihatkan kejahilan mu
Menangislah pula hatiku
Tak terucap aku
Menegur mu

Aku bukannya orang lain
Tapi paling dekat dengan mu
Bila ku bersuara pasti lain
Jadinya

Bila ku pendamkan
Sedih ku ini
Semakin dalam rajuk di hati

Pernah ku menegur
Kesilapanmu
Kesudahannya tiada berkesan
Ku hanya memandang

Dunia yang engkau kejarkan
Itu yang akan ditinggalkan
Bila di hujung jalan
Timbullah kekesalan

Walau kau menangis
Walau kau merintih
Tapi segalanya sudah
Terlewat

Friday, November 27, 2009

Salam Aidiladha Buat Semua...

Assalamualaikum wbt....di pagi yang rahmat ini...aku nk mntak ampun dan maaf seandainya sepanjang aku tulis blog nie...aku ada sakitkan hati sapa2....jadikanlah pengorbanan kita satu pengorbanan yang membawa kita ke jalan Allah....jgnlah kita mensia-siakan setiap pengorbanan yg tlh dilakukan oleh kedua ibubapa kita.....ermmmm...huhu:-(....tahun nie aku beraya tanpa mak dan ayah aku....sedey sgt2....tp aku stil ada adik2 yg amat aku sayang.....aku harap mak dengan ayah dan juga tok...akan selamat selalu di sana.....semoga dapat menunaikan ibadat haji dengan sempurna.....semoga mendapat haji yang mabrur.....aminnn.....
p/s : miss my parent so much......

Friday, November 20, 2009

setelah sekian lama tak write something kat blog aku......

Assalamualaikum wbt utk sapa2 yg baca blog aku nie....aku harap korg semua sihat sentiasa....aku sekarang dh ok sikit dri last entry aku....yes..aku akui yg aku msh sedey dgn apa yg terjadi pada diri aku..aku redha dgn semuanya...untuk pengetahuan korg semua, time aku tulis nie, parent aku dh selamat sampai dan telahpon selesai menunaikan beberapa ibadat di Tanah Suci Mekah...aku doakan mak, ayah n tok sihat selalu utk menunaikan ibadat...semoga kalian mendapat haji yang mabrur.....aminn...parent aku berlepas pada tanggal 15/11/2009...beberapa hari sblm tue, tok aku buat kenduri di kampung...and aku bz sgt2...(kpd aril, aini bkn sengaja xnk reply msg2 aril time tue, tp aini bz...and aku taw yg dia dh slh fhm...tp xpa la...kta lpakn apa yg dh terjadi...)sehari sblm parent aku berlepas ke Tanah Suci, ramai sedara mara n sahabat handai yang dtg umah...meriah sungguh...letih jgk la nk melayan kn...hehehehe....erm aku ada satu berita yang happy sgt dlm hidup aku...aku dpt smbg study kat UTHM....so jd org Johor la plak lps nie...hehehe...aku check pada 17/11/2009....and yang paling happy lagi, lps ja aku check tue, mak aku di Mekah call aku...so mak pon happy sgt2....sepanjang ketiadaan parent aku di rumah..segala urusan sekolah, bank, kereta, barang dapur and mcm2 lg aku yang handle....adik2 aku plak x cuti lg....so aku tinggal sorang and kena wat banyak keja sorang2....tp xpa...aku kn anak sulong....dh mmg jd tanggungjawab aku....huhuhu....so aku rasa smpi sini dlu aku nk tulis, nant kalu ada apa2 good news or bad news...aku share lg k...wassalam....

Wednesday, October 28, 2009

Hari Paling Sedih Untuk Insan Bergelar Manusia....

Assalamualaikum wbt...tanggal 28/10/2009....merupakan tanggal keramat yang x akan dpt aku lupakan sampai bila2....kerana tarikh nie memberikan aku kenangan yang cukup pedih dalam diari hidup aku...mula2 dgn kisah hidup aku yang kini kembali seperti dulu...keseorangan...kesepian...kesunyian...kesedihan....dan macam lagi laa...aku pon dah xtaw nk cakap apa...tp yang pastinya....keputusan telah dicapai...dan kenapa jadi macam nie...biarlah rahsia...hanya aku dan si dia yang tersayang saja yang taw...ianya terlalu peribadi untuk aku kongsi dengan semua...sorry yer....erm hal yang keduanya pula, pagi tadi time aku bangun je dari tidor, mak aku gtau yang cikgu Hashimah telah kembali ke rahmatulallah...al-fatihah untuk arwah..semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman...kat sini aku sisipkan satu lagi lagu yang amat mendalam maksudnya untuk diri aku...aku anggap yang antara kami tiada jodoh...dan andai kata, kami memang dah ditentukan untuk bersama, pasti suatu hari nant kami tetap akan bersama...aku harap aril happy selalu dan sihat hendaknya....
p/s : now aku tengah dengar lagu 'now you're gone by basshunter'.....



Kaulah Segalanya.....

Mungkin hanya Tuhan
Yang tahu segalanya
Apa yang ku inginkan
Di saat-saat ini
Kau tak ‘kan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Untuk mengatakan yang sesungguhnya
Kaulah segalanya bagi ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang
Kau tak ‘kan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Untuk mengatakan yang sesungguhnya
Kaulah segalanya bagi ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang
Kaulah segalanya untuk ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang

Tuesday, October 27, 2009

lagu sedey lagi....

Salam..untuk pengetahuan korg, nie lg 1 lagu yg btl mengguris hati aku nie...time lagu nie baru kuar, dgn bait2 kata yg cukup menyengat di hati aku...time nie laa aku dpt email dri someone yg dah bg harapan kat aku, then dia tglkn aku....ayat2 dlm email someone tue...sama mcm yg dlm lirik nie...that why, bla aku dgr ja lagu nie, terus aku teringat kat email tue n tuan yang antar email tue kat aku.....but now, situasinya berbeza....ada someone nie plak...yg dah xnk kat aku dgn alasan...dia x layak utk aku...siapa dia utk tentukan semua nie...Jodoh pertemuan di tangan Allah Yang Maha Berkuasa....kta sbg hambaNya...pasti xkn dapat menghalang andai semua nie sdah tertulis di Loh Makfuz....

Irwanshah-Camelia(aku suka tkar lirik nie jd nuraini....hehehe....)
camelia maafkanlah aku
karna ku tak bisa
temani tidurmu

camelia lupakanlah aku
yang tak
kau temui aku

kau wanita terhebat
yang pernah singgah di hatiku
kau wanita yang tegar
aku mohon lupakanlah aku

* sudahlah jangan menangis lagi
ku rasa cukup sampai di sini
mungkin di suatu saat nanti
kau temui cinta yang sejati

** sudah cepat lupakanlah aku
jangan pernah ungkit masa lalu
ku takut kekasihku pun tahu
kau pernah menjadi simpananku

camelia

kau wanita terhebat
yang pernah singgah di hatiku

repeat *, **

sudahlah jangan menangis lagi
ku rasa cukup sampai di sini
ku takut kekasihku pun tahu
kau pernah menjadi simpananku

camelia

lagu....lagu....lagu sedey.....

Rozita Izlyn-Mengapa Sukar Melafazkan Maaf

Tak faham mengapa begitu sukar padamu
Melafazkan maaf atas kesalahan lalu
Walaupun nyata engkau menjadi punca
Tak pernah sekali mengaku bersalah

Kau harus sedia menghadapi kenyataan
Tiap manusia mempunyai kelemahan
Tampak sempurna hanyalah di luaran
Aku sepertimu tidak lepas dari kesilapan

Dengan kekasaran, Bukan kemenangan
Dengan keangkuhan, Bertembung keegoaan
Semaikan di jiwa, Kemurnian budi
Hingga hidup kita
Saling menghormati... menyayangi...

Tak faham mengapa begitu sukar padamu
Melafazkan maaf atas kesalahan lalu
Walaupun nyata engkau menjadi punca
Tak pernah sekali mengaku bersalah
Oh mengapa...

Dengan kekasaran, Bukan kemenangan
Dengan keangkuhan, Bertembung keegoaan
Semaikan di jiwa, Kemurnian budi
Hingga hidup kita
Saling menghormati... menyayangi...

Dengan kekasaran, Bukan kemenangan
Dengan keangkuhan, Bertembung keegoaan
Semaikan di jiwa, Kemurnian budi
Hingga hidup kita
Saling menghormati... menyayangi...
Salam...lagi lag sedey...aku tgh frust2 nie...mmg lagu2 mcm nie ja aku layan....sorry la klu korg bosan k...aku xda sapa2 nk share bnda nie....


Siti Nurhaliza-Demi Kasih Sayang
Lupakan aku saja
dari kaca fikiran
andainya bersamaku
engkau tidak bahagia
Aku bukannya insan
ingin cinta percuma
sehingga aku sanggup menantimu
walau berabad lama
Cintaku bukan kerana harta
cintaku tidak kerana paras rupa
sedarilah kasih...
Cintaku harap hingga ke syurga
bersama-samamu
Demi kasih sayang
yang aku pertahankan
sanggupku meniti
malam tanpa mimpi
aku berdoa kita dapat berdua
hingga ke akhir hayat
untuk selama-lamanya
Aku bukannya insan
ingin cinta percuma
tetapi aku sanggup menantimu
walau berabad lama.....

one more lirik lagu....

Erm nie lagu rozita izlyn tajuknya berbalam cintaku...perghhh dgr tajuk pon dh...adduhhh...

susah nk ckp...tp mcm nie la aku rsa sekarang nie...sedey sgt2....
apa lg la ujian yg aku harus tempuh lps nie...aku yakin, pasti ada jln penyelesaian setiap masalah kn...aku yakin perpisahan adalah jalan terakhir...
but to someone tue, aini xtaw apa kesudahan kta nie...

Berbalam Cintaku-Rozita Izlyn
Masih
Pasrah ku berdiri
Mencari di mana
Letaknya hatiku
Pada dirimu
Makin
Diri tak mengerti
Senyumanku beri
Tak kau hargai
Kau lempar ke tepi
Hadirku di sisi
Tidak bermakna lagi
Yang terluka terhiris
Ku baluti

Kepayahan diriku
Memenuhi pintamu
Pernahkah di hatimu
Mengagumi teguh cintaku

Ku lupakan halangan
Kerana menyayangimu
Demi setia padamu
Terkorban jiwaku

Masihkah ada ruang
Di hatimu
Bagi menagih kasihku
Biar kini cinta bertahun
Ada penghuni
Dalam kamar hatimu

Masih
Diriku mencari
Biarku sendiri
Aku tak pasti haluan diri
Ku pendamkan segala
Yang tersimpan di hati
Biar berbalam cintaku
Menyayangimu

Wednesday, October 21, 2009

.::cInTa::.

cinta adalah kekuatan yang mampu
mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jd anggur,
mengubah sedih jadi riang,
mengubah amarah jadi ramah,
mengubah musibah jadi muhibah,
itulah cinta....

Tuesday, October 20, 2009

1st entry from my laptop…hehehe:-)

Assalamualaikum semua..bersua kembali kita di alam maya nie…heheheJ jam di laptop aku sekarang menunjukkn dah pukul 3pg..yes 3AM…aku xtdor lagi…dok isi borang UPSI Online…smbl2 tue dok tggu si aril online…erm tp xdak pon…siang td dia ada call aku..tp aku xsempat nk angkat…stop now laa..nant aku cerita lagi coz mata aku dh berat sgt nie…bye…wassalam…

Monday, October 12, 2009

Nasibku....Malang sungguh....huk huk huk :-(

Assalamualaikum wbt...erm dh lama gak erk aku x update blog aku nie..sorry sangat2 k..aku bz la...entry yang lepas aku cerita pasal aril kn..so aril dah baca apa yang aku tulis...huhu...malu gak la kn...so sekarang aku nak cerita pasal kisah sedey plak...

Kes 1 :
Hari jumaat yang lepas(8/10/2009) aku pi ambek adik aku dari politeknik arau cos dia cakap dia kena demam campak...aku pi pon dah petang, so sampai umah dh malam...then kami tunggu ayah aku balik keja, tanya dia nak pia mbek ubat kat mana, then dia kata pi kat kg. sg yan laa...lpas mkn malam, kami bertolak ke sana, kebetulan time kami kuar tue hujan then bila sampai kat Teroi, keta kami termasuk lubang..dh la mlm plus hujan plak..mana nak nmpak ada lubang kat tgh2 jalan kan...then xpa la...keta pon bergerak....xsmpi pon 5 minit...aku dgr semcm jer...aku suruh la ayah hentikan keta kat tepi jln..aku g check tayar...tgk2 dh kuar angin...memang la angin gak aku time tue...dh la mlm2 kn...kami patah balik ke pekan Guar Chempedak, stop kat dpan Kolej Komuniti Guar tue, utk tukar tayar...aduhhhh...susah btl la kn nk tukar tayar klu xda pemutar skru yang mcm bintang tue(aku xtaw org pgl apa..huhu)..lpas tue tayar dh siap tukar..kami teruskan perjalanan..nie lagi 1 prob, nak cari rumah tok bomoh...kami 1st time pi sana, salah masuk jln lak tue..kena jalan mati...dh lah jln tue sempit gila la kn...mmg muat2 1 keta ja, klu ada yg nk selisih xtaw la nk wat mcm mna kn...dh jmpa umah tok bomoh, dah ambek ubat, kami pon balik la umah...cos esknya ada byk open house kna pi...

Kes 2 :
Kes nie jadi malam semalam(11/10/2009)..cermin keta kena pecah...aduhhh GERAM SANGAT3.......Al-kisahnya macam nie, malam tue aku, mak dgn adik aku pi central square(cs), nak beli handphone utk adik aku..dalam kul 10 kami bertolak dri cs, cadang nak pi makan kat medan selera sungai petani jaa, so kami pi laa sana kn...park kat tempat yang selalu park keta..kunci keta then pi mkn...dlm 30-40 minit kemudian dh siap mkn, kami pon gerak nk alik laa kn...sampai kat tempat park keta tue, tgk apasal rmai sgt org kerumun keta aku nie, then ada lah sorg akak nie gtau yang keta aku kena pecah cermin....dia ckp ada 2 lagi yg kena pecah jgk...eeeeeeeee...geram sgt2...barang yang hilang, handphone adik farid jenama motorola, duit syiling(just syiling 5sen n 1sen jer..ok.....)yang tue pon licin malaun tue sapu, surat2 bank mak, n latly yg paling terasa adik yana laa...cos kotak hp yang baru beli tue pon dorg ambek..dlm tue ada card waranty,resit bali, cable hp, charger, yel semua tue yg bru kn...kesian sgt kat dia...tp aku mmg tabik spring laa kat dia cos dia nmpk cool ja...klu barang aku laa...mmg dh meroyan aku time tue kot....nie time tulis entry nie pon....geram giler rasa tau...ermmm...sapa la yang wat keja2 cm nie kn...lps bincang2 kejap dgn polis peronda yang dtg, kami decide utk pi wat report kat IPD Kuala Muda, polis tue kata nie maybe keja penagih dadah....lps wat report kami pon balik umah...tp aku xleh tdor laa cos stil dok pikir psl hal tue kn...nasib bek ada aril..dia yg temankan aku...walaupon just kat Ym kn...thanks aril...love u laa...

picture2 cermin keta...kredit to my sis..aku lupa nk ambek....hehehe






Sekian dlu dari aku...pic2 nant aku ltak..x upload dlm pc lagi laa..hehehe...wassalam...

Tuesday, September 29, 2009

Lagi lirik lagu...

Aku nk share lirik nie dgn ampa...lirik nie mengganparkan perasaan aku suatu ketika dahulu.....

Lirik Lagu Tuhan Beri Aku Cinta (OST. Ketika Cinta Bertasbih-KCB) - Ayushita

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
di jiwa ini Hampa…
Ku bertemu sang adam di simpang hidupku

Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina
Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terangMu
Biarkan lah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halalMu
Tuhan beri aku cinta…

Salam Lebaran

Assalamualaikum wbt....kepada kalian semua yang baca blog aku nie...selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir dan batin...kalu aku pernah terkasar bahasa dengan korang semua...terlanjur perbuatan...x kena tang mna2..aku mintak maaf k...dah nma nya pon manuasia kan..mna ada yang sempurna kan...hahaha....so entry kali nie aku nk share tentang pengalaman hari raya...

1st day raya
Pagi raya mcm biasa la..aku pi masjid utk menunaikan solat sunat hari raya aidilfitri bersama mak n adik farid...(adik yana dok umh ats sbb2 tertentu..dia demam...huhuhu..ciankan)...lpas solat and ada tahlil skit..kami pi kubur utk ziarah pusara tok aku...dah cuci2 skit..cbut rumput...baca Al-Fatihah n Surah Ikhlas...kami balik umh...dok x dan lama mna,pak tam n family smpi...aku kelam kabut la jgk...apa pon x msk lg utk nk jamu depa...so aku decide utk msk bihun goreng...so goreng pny goreng...bihun pon siap dimasak...so mkn time...nk ltak pic xley la coz semuanya x ttp aurat dgn sempurna..hehehe....lps pak tam aku blik..kami 1 family pi beray kat umah mak cik ana n mak su saadiah...takziah utk family mak su saadiah di ats pemergian faizul ke rahmatullah...semoga rohnya di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman...(arwah nie muda lg taw,sebaya dgn adik yana aku...umo bru 19)...lps blik beraya kat umh jiran2 aku...kmi mkn skit di rumah then lps zohor kmi kuar pi umah mak su aku di sungai petani...tok aku sebelah ayah ada kat sna...smpi umah mak su, mak su ajak pi beraya umah sedara sebelah ayah lak...makan lg...aduhhh...raya nie naik mcm di tiup2 la bdn aku nie...hehehe....lps beray...balik umah...huhu..ayah aku keja mlm tue...

2nd day raya
BANGUN!!!!!!pagi2 mak aku dh jerit...huuuhhhh...sbbnya...kami nk pi perak....so kna la bgn awl...hehehe....actually mlm raya pertama tue aku xleh nk tdor...kaki aku skit sgt..aku pon xtaw napa leh jd cm tue...bla pagi raya kedua tue..pham2 jela...nk bgn liat nk mampus la kn...tp aku gagah jgk utk bgn...aku bg taw kat mak yang aku xmau pi perak..aku xthn skit kaki...mak aku ckp nant apa plak ayah kata..so dgn linangan air mata, aku bgn dri tdor....huhuhuhuuhuhu:-(..dh siap2 smua...kmi pon bertolak ke perak...aku xdrive la kn....dh skit...kesian gak ayah aku drive sorg2...tgh jln tue..perut lak....berbunyi.....LAPAR!!!!!aduh nk wat cm na nie...diamkan ja....aku pelan2 ambek kerepek...mkn senyap2...hehehe...actually angin pny psl...kat umh td org len semua dh mkn bihun goreng...aku sorg ja xmkn..xbrani gtau yg aku lapar takut kna marah(actually perli) oleh family members...hehehe...smpi ja kat 1 jln nie..tetiba ada lak xcident...dh xleh lalu jln tue...ayah aku ckp tue jln shortcut,tp bla dh xleh lalu...kna la ptah blik...kesian btl kn...dri nk dkat,trus jd jauh.........ish3...pnat btl berjalan mcm tue...akhirya smpi jgk di kuburan...lps sedekah apa yg ptt,kmas apa yg ptt...kmi bertolak blik...ayah aku gak la yg drive...dia ada gak tny adik yana nk drive ka dak,aku bajet dia dh letih..tp jwpn dri adik yana,menghampakn...dia xmau bwk..ayah confirm la x tny kat mak aku, coz dia x harap mak aku bwk dia...tp kat aku dia caya...syukur Alhamdulillah...hehehe(bangga skit)...smpi ja umah, semua tuju blik msing2...ZZZzzzzzzzz

3rd day raya
Hari raya ke-3, ayah aku keja...so kmi(aku,mak,adik yana,adik farid) decide utk pi beraya umah sedara sebelah mak...first kami pi umah mak chaq di paya keladi,then drive trus ke penang..melawat tok2 sedara yang masih ada...pi umh pak lang kat jelutong, blik singgah umah arwah mak ngah kat kepala batas..last station umah pak tam kat tikam batu....perut time nie...amatlah penuh...mkn mcm2....hehehe...smpi umah dh mlm...so next xtvt...ZzZZzzzz..nite...

4th day raya
aku x g mana2 pon, cuma mak dgna dik2 ja...depa pi umah kwn mak coz anak makcik tue kawen..aku mls nk pi sbb apa ntah.....so dok umah saja.....tp mlm raya nie,kwn2 ayah dtg beraya di umah...kami jamu mee udang....depa mai 5 org ja...

5th day raya
Singgah Vilage Mall beli dompet baru(gna duit raya laa...)...ari nie pak lang mai umah tp kami x dan nk jmpa dgn dia...paklang mai dgn kak ja...sory yer...xdpt jmpa....

life must go on kan....

smpi skrg dh hari raya ke-10....aku dgn mak puasa ari nie...hehehe.....
sampai sini dlu kot aku nk share....sory raya kali nie aku xdak pic2 yang best la...xdak mood nk bergambar...maybe org tersayang xdak kot...hahaha...ayat poyo kn...

Wednesday, August 26, 2009

Assalamualaikum wbt...

Salam ramadhan untuk semua...setelah sekian lama aku x update blog aku nie, so disini aku letakkan pic2 aku time konvo untuk tatapan kalian semua...so enjoy yaa...gambar konvo

Thursday, August 6, 2009

pic umah....hehehe...persiapan raya....



Assalamualaikum...dh lma jgk aku x update blog nie...so nie laa hasilnya...boleh ar kn...keja org pompuan....

Thursday, July 9, 2009

renovation...

Assalamualaikum dan selamat petang semua...bg entry kali nie...aku nk crita psl xtvt aku 2 3 ari nie...aku bz skit skrg coz nk upgrade umah aku...hehehe...alang2 dh jd penganggur kn skrg nie, so aku isi masa yang terluang dgn hias serba sikit umah nie..hehe...so sekian dlu dri aku, lpas nie aku akan masukkn pic2 umah yg dh siap k...

Thursday, July 2, 2009

Selembut Sutera...

Assalamualaikum semua....hari nie dh msuk 4 hari aku berusia 21 tahun...erm dh bertambah setahun lagi kn...smpi sekarang aku rasa macam something jer dgn diri aku nie...pagi tadi mak aku call cousin aku yg bertugas di unimap...aku sbnrnya xdpt nk sambung ke degree atas kesilapan yang aku sendiri lakukan...benda dah jadi kn, so nak buat macam mana kn...so sepanjang aku dok di rumah..aku suka dgr radio suria fm..but ruangan suria cinta shj...almost every night aku antar sms...ikut topik ar kn...salah satunya ada hadiah dri pasangan kita...so pengalaman aku yg paling aku x dapat nk lupakan adalah apabila ex-pakwe aku hadiahkn selendang buat aku...aku rasa gembira sekali, walaupun kini kami x bersama lagi...tapi selendang tue aku suka sangat..bila aku pkai..aku pasti dpt mengimbas kembali memori kami ketika bersama...dan nak dijadikan cerita plak...ada satu lagu yang memang sesuai dgn diri aku...selembut sutera nyanyian nurfatimah...hari-hari aku dengar lagu nie...x penah tidak utk dgr lagu nie....so kat sini aku ada selitkan liriknya...so hope kalian semua dapat hayati k...wassalam dari aku...

Dalam hidup tak seindah yang tersirat
Dalam cinta tak seasyik yang diduga
Dalam hati ada cinta yang terbiar
Entah bertahun ku siram kasih
Yang bersarang dalam jiwa

Dikau hadir bagai selembut sutera
Terpesona dalam diam ku terlena
Membuai impian cinta kita
Sehingga ku tenggelam
Dalam arus yang menyeksakan

Kasih tidak pernah ku meminta
Selain cinta dan kejujuran hatimu
Cinta dalam meniti usia
Punah semua saat yang bahagia

Di mana kelembutan yang ada dulu kasih
Merana dalam senyuman ku meratap sedih
Selendang sutera yang menjadi saksinya
Kisah cinta yang tertulis kini telah berakhir

Dengarkanlah ucapan sendu hatiku
Kenangilah erti cinta yang bermula
Kembalilah agar bisa ku merubah
Terangi hati agar bersinar di dalam percintaan

Oh kekasih simpan kenangan buatmu
Untuk daku yang masih ada di sini
Kerasnya hatimu untuk kembali
Tak terdaya ku tanggung penyeksaan
Yang abadi dalam selembut sutera

Monday, May 25, 2009

Malam Penganugerahan Zhulian



Tarikh : 23 Mei 2009
Tempat : Stadium Putra Bukit Jalil
Masa : 7 malam

Mak aku seorang guru,but disebabkan aku belajar kat utm x dpat schoolarship, so mak aku wat part tie job..haa ini ar dia..so enjoy da picas okay...

al-kisah time kursus...


setelah selesai final exam thun nie..aku join 1 kursus nie...namanya CCENT...stand 4 Cisco Certified Entry Networking Technician....haa...ni lah cover buku aku time kursus ari tue..sepanjang kursus tue,kami semua diberitahu mcm mna router dan switch berfungsi...best sgt tajuknya...tp time dgr teori...mengantuk giler ar...but bla dh start wat simulation...seronok sgt2.....hehehe:-) lpas hbs belajar teori dan wat simulation tue...kami semua akan diuji dgn test...walaupun aku x lulus exam tue...tp aku rsa bertuah sgt sbb dpat join kursus nie dan knal rmai kwn...dh hbs exam kmi semua diberi beg sorang 1...yang tue lg best...betul tak??

Cerita lepas final...


yippy...final exam aku dh hbs...lma jgak aku x masuk blog nie..rsa mcm ada yg kurg ja...hehehe:-) setelah 3 mggu aku berjuang utk final..aku skrg dh agak lapang...aku hbs final 7hb Mei, tp 9hb Mei aku drive ke kedah utk hantar brg2 aku...10hb Mei..jam 1ptg...aku naik bus ekspres balik smula ke kl...msa tue..hanya Allah sja yg thu bertapa letihnya diri aku nie...esknya plak aku dh start kursus 3P...

Friday, May 1, 2009

Final exam dah nak sampai ke penghujungnya.....

Salam Ukhwah...setelah sekian lama aku x masuk blog nie..dh masuk bulan baru pon...hari nie hari pekerja...so selamat menyambut bagi yang dah bekerja yer...yang x keja lagi...tumpang sekaki ar jawabnya...hehe:-)
Final sem nie aku ada 6 paper..byk giler rsanya...huhu:-(..skrg aku dh hbs 4 paper, that mean lg 2 jer..lps tue aku smbg dgn kursus 3p(Program Pentauliahan Professional)..Insya Allah dalam 23hb nie baru aku balik kedah...betapa gembiranya hati aku nie...hanya Allah saja yang tahu sebab dah lama betul aku x balik kg...hehehe:-)yippy....sekian dlu dri aku...ada masa lagi nant aku cerita lagi...maat taufik wan najah...ilal liqohk...semua yang buruk tue datang dri dalam diri aku...segala yang terbaik tue dari Yang Maha Besar lagi Mengetahui....

Sunday, April 19, 2009

Final dh dekat….

Salam semua….semalam aku telah selesai ujian Medsi…soala-soalannya boleh lah tahan…ada tue yang wat aku confuse ar jgk…heheJ…lusa aku akan start final exam...aku harap rakan2 sekalian dapat doakan kejayaan aku yer…salam ukhwah dari aku…maat taufik wan najah!!ilal liqokh…

Tuesday, April 14, 2009

berita cedey..huhu:-(

erm...dlm pada aku tgh happy2 nie...aku dpt 1 email dri seorang hamba Allah ni...dia mntak aku lupakan dia...erm aku dgn dia pon...bknnya aku letak harapan...tp dia yang bg harapan kt aku...dri email dia, dia nyatakan yang hati dia utk orang lain...aku xmarahkan dia...dh takdir aku kot...aku redha dgn kehendak Allah....
aku suka lirik lagu nie...cuba rakan2 hayati...

padamu selamanya
Sejenak .. ku imbasi kembali
Erti pelayaran usiaku
Ke timur ke barat
Dunia akhirat
Segalanya .. Ohh

Di tengah hangatnya kejahilan
Membakar hangus keimanan
Dan aku hanyut
Tiada berpaut
Layu sudah pedoman diriku

Kini bersendiri
Ku meniti hari
Ke kanan ke kiri
Ku menilai kembali

Jalan ku lalui
Dosa yang telah pergi
Walau tanpa ku sedari
Air mata membasahi

Terasakan ... terbuka
Kunci pintu hatiku
Timbullah ketenangan di jiwa yang keliru
Terurai kekusutan
Membaralah cinta
Milik-Mu Yang Esa
Selamanya...

Pada-Mu selamanya .. oh...
Selamanya...

Berita Gembira


Salam...dh 2 minggu aku xbka blog aku nie...erm disini aku nk bg tahu yang aku dapat duduki ujian Medsi...test utk msuk kursus pendidikan...aku harap sgt aku lulus test nie..mak aku kt kedah tue sanggup beli buku,then post kat aku di KL nie...Insya Allah esk smpi ar buku tue...aku xsbr nk baca nie...hehe:-)
p/s : harap rakan2 doakan kejayaan aku nant yer....aminn.....

Friday, April 3, 2009

lab test....

Salam semua....hari ini aku bangun lambat...sepatutnya aku kena menaiki bus pukul 6.30..erm tapi aku bangun dah pukul 7...aduh..kelam kabut aku dibuatnya....roomate aku pun sama...hehehe...sampai ja kt campus aku...ramai yang dah sampai dan dah buat lab test tersebut....

Sunday, March 15, 2009

Salam….

Assalamualaium…rasanya dh lama aku x update blog nie….erm nak buat macam mana aku busy skit….perkembangan terbaru aku…..aku sekarang sihat Alhamdulillah…nextweek aku ada byk test…..Isnya Allah pada 13 April nant aku akan semak samada aku layak atau tidak untuk ke kursus pendidikan yang telah aku pohon…ana harap sangat yang aku akan dapat..sebab mak aku meletakkan harapan yang cukup2 tinggi untuk aku sambung dalam bidang pendidikan….tambahan pula,aku pon mmg berminat untuk menjadi pendidik…bukan ke pendidik nie satu pekerjaan yang mulia….hehehe….aku harap kalian pon dpt doakan aku Berjaya nant….aku rasa takat nie dlu k…
Maa ashobaka min hasanatin faminallah…wa maa ashobaka min sayyiatin famin nafsi…..