Sunday, August 8, 2010

Buat Renungan Bersama




Assalamualaikum wbt...setelah sekian lama aku tidak menulis....bukan sengaja tidak mahu menulis....tapi faktor kesibukan dengan aktiviti sendiri menyebabkan aku alpa....hahaha...ayat mau manis jer kan aku nie...ecah penah cakap yang aku nie dah macam aini samad said...ecah-ecah.....ada ke patot...ok lah, back tu my topic today...aku nak share something yang aku pon baru terbaca jap tadi nie...tapi sebelum tu aku nak la jugak update tentang perkembangan diri aku yang telah tersedia mengembang nie..hahaha....banyak jugak lah hal yang dah pon terjadi...antaranya....semalam aku dapat anak sedara baru(anak sepupu aku...aku mna ada kakak kn...)...baby boy...emaknya ok, cuma anaknya yang masih ditahan di ICU sebab terjerut tali pusat and katanya baby tu dh termakan najis dia sendiri...hhhhaaaiiihhh...macam-macam...then last week aku dh mula test 1 untuk subjek Math 4....adduuuhhh...frust sangat-sangat dengan paper tu....banyak careless.....tabiat standard aku time exam...macam mana nak elak nie...haaa....rakan blogger kak nisya dapat baby....namanya damia..same like my damia....birthday damia nie 29 June...aku 28 June...nant sometime nak celebrate sekali laaa....boleh???hopefully can laa....tiket balik raya pon en imran dah belikan...thanks dear....tak sabaq nak balik raya.....nak jumpa baby baru....hehehe....so itu jer kot buat masa sekarang....sebenaqnya banyak lagi aku nak tulis....tapi macam yang aku cakap tadi, aku nak share something kan dengan korang....nie dia....silalah baca yer.....

Sesuatu yang terindah dijadikan untuk kita semua tapi macam mana kita nak menilainya..... Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah disebalik pemberian tersebut. Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk kita. Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang pernah dialami. Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang. Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai anda kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati anda. Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang. Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan kejar kemewahan kerana ianya akan susut. Carilah seseorang yang membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda tersenyum. Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila anda teramatkan rindukan seseorang sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi anda dan memeluknya dengan sebenar. Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan, pergilah ke mana-mana yang ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan. Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri anda menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insan dan harapan yang cukup untuk membuatkan anda bahagia.Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga.Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala yang terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja yang datang di dalam perjalanan hidup mereka. Kebahagiaan terletak kepada mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba.
Hanya mereka yang boleh menghargai kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka. Cinta bermula dengan senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan. Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang telah dilupakan. Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam. Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis...


p/s : aku amat tersentuh dengan kata-kata diatas....harap kalian yang baca blog tak seberapa aku nie dapat hayatinya.....wassalam....

1 comment:

nurliyana said...

weh....huk3! aku cuba utk hayatinya...tppppppppppppppppp i'm still dont get it....y????? huhuhu